ΝΕΑ

Ψάχνω, βλέπω, μετρώ, το νόμισμα να βρω


Το παιχνίδι σχεδίασε ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου
Φιλόλογος, Δημιουργός των Εκδόσεων Σαΐτα


Εισαγωγικό κείμενο για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς

Τα εκθέματα του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας πέρα από την αφήγηση της ιστορίας, δίνουν την αφορμή για μια συζήτηση με πολλές θεματικές όπως το απαιτητικό επάγγελμα του ναυτικού, η καθημερινότητα σ’ ένα πλοίο, η στρατηγική, οι ξένες γλώσσες, η ικανότητα διαπολιτισμικής επικοινωνίας. Επίσης, μπορούν να συνδυαστούν με πλήθος επιστημών όπως η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Μετεωρολογία, η Μηχανολογία, η Αστρονομική, η Ωκεανογραφία, η Γεωγραφία, η Ναυπηγική και άλλες. Η διαθεματικότητα και η πολύπλευρη προσέγγιση που προσφέρουν, λειτουργούν καθοριστικά στην αξιοποίησή τους για την εκπαιδευτική διαδικασία. Η σύνδεσή τους μάλιστα με τη σύγχρονη ιστορία που γίνεται αβίαστα από τους μαθητές, εξασφαλίζει την επιτυχία για την κατάκτηση της γνώσης στο συγκεκριμένο ευρύτατο πεδίο της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Το παιχνίδι έχει διάρκεια 30 λεπτά και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 10-14 ετών. Με τις κατάλληλες προσαρμογές μπορεί να απευθυνθεί και σε μαθητές μικρότερων ή μεγαλύτερων ηλικιών.

Εισαγωγικό κείμενο για τους μαθητές

Όταν ακόμη η Καβάλα ονομαζόταν Νεάπολις, ένας πειρατής έκρυψε κοντά στον ταρσανά (ναυπηγείο) που βρίσκεται πίσω από τις Καμάρες, έναν θησαυρό από 80 χρυσά νομίσματα. Ένα από αυτά βρίσκεται σε κάποιο σημείο του Μουσείου. Αν θέλεις να το εντοπίσεις, ακολούθησε τις οδηγίες και βρες μέσα από 6 εκθέματα, τους αριθμούς που λείπουν από τις συντεταγμένες (δείχνουν την ακριβή θέση του νομίσματος μέσα στο Μουσείο και αποτελούνται από το πλάτος και το μήκος). Καλή διασκέδαση!


Οδηγίες για τους μαθητές


Πριν ξεκινήσεις την αναζήτηση του νομίσματος, θα ήταν καλό να γνωρίζεις ορισμένα πράγματα για τον προσανατολισμό σου στους χώρους του Μουσείου. Ο χάρτης χωρίζεται σε μικρά κουτάκια που σχηματίζουν οι παράλληλες γραμμές του πλάτους (302, 303 κλπ.) και οι οριζόντιες γραμμές του μήκους (539, 540 κλπ.). Το πλάτος αυξάνεται καθώς ανεβαίνουμε προς τα πάνω ενώ το μήκος αυξάνεται καθώς προχωράμε προς τα δεξιά. Στη ναυτική ορολογία το «πάνω» ονομάζεται «Βορράς», το «κάτω» ονομάζεται «Νότος», το «αριστερά» ονομάζεται «Δύση» και το «δεξιά» ονομάζεται «Ανατολή». Η αίθουσα Α για παράδειγμα βρίσκεται βορειοδυτικά από την είσοδο του Μουσείου. Ήρθε λοιπόν η ώρα να το χρυσό νόμισμα του πειρατή!

Πήγαινε δυτικά από την είσοδο του Μουσείου για να συναντήσεις διάφορα έγγραφα που αφορούν το λιμάνι της Καβάλας καθώς και ορισμένα βιβλία για την εκπαίδευση των Πλοιάρχων. Ένα από τα βιβλία αυτά αναφέρεται στη μελέτη που έγινε για το λιμάνι της Καβάλας. Ποιον μήνα υπογράφηκε η μελέτη που συντάχθηκε από τη «Λιμενική Επιτροπή Καβάλλας»; Ποιος είναι ο αριθμός στον οποίο αντιστοιχεί ο μήνας αυτός; (π.χ. ο Ιανουάριος αντιστοιχεί στον αριθμό 1, ο Φεβρουάριος στον αριθμό 2 κλπ.). Σημείωσέ τον για να μην τον ξεχάσεις.


Στο βορειότερο σημείο της αίθουσας Α και αφού έχεις δει αριστερά και δεξιά σου διάφορα ναυτικά όργανα (πυξίδες, Radar, χρονόμετρα, ρολόγια, βαρόμετρα, γεωμετρικά τρίγωνα, ακόμη και μπρούτζινα κιάλια όμοια με αυτά που βρέθηκαν στο ναυάγιο του Τιτανικού), πέρασε στην αίθουσα Β.


Στα δεξιά σου ψάξε για τον πίνακα που απεικονίζει το Πολεμικό Μιαούλης. Πόσες βάρκες έχει το πολεμικό αυτό πλοίο στο κατάστρωμά του;


Κατευθύνσου νότια προς την είσοδο του Μουσείου για να παρατηρήσεις ένα πρωτόγονο κωπήλατο πλοιάριο αποτελούμενο από πολλές χοντρές δεσμίδες λεπτών καλαμιών («παπύρων») δεμένων μεταξύ τους με σχοινιά. Πόσες θέσεις κωπηλατών έχει το μοντέλο της Παπυρέλας;


Γνωρίζω ότι:
1. παπυρέλα: με παρόμοιο σκάφος από παπύρι το 9000 π.Χ., οι πρώτοι εμποροναύτες ταξίδεψαν 150 μίλια για να μεταφέρουν οψιδιανό από τη Μήλο στο σπήλαιο Φράγχθι της Αργολίδας | το παπύρι ήταν είδος καλαμιού παπύρου που φύτρωνε σε όλα τα γλυκά νερά και ήταν το μόνο εύπλαστο υλικό
2. οψιδιανός: είδος ηφαιστιογενούς γυαλιού | χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή λεπίδων από τις οποίες έφτιαχναν μαχαίρια, αιχμές για ακόντια και βέλη

Ακριβώς από την αντίθετη πλευρά, στην αίθουσα Γ, μπορείς να δεις την Κορβέτα τύπου Flower, ένα ιστορικό Φαρόπλοιο που συμμετείχε στην απόβαση στη Νορμανδία. Συμβουλεύσου το επεξηγηματικό κείμενο με τις ιστορικές πληροφορίες για να βρεις τον τελευταίο αριθμό του έτους που πραγματοποιήθηκε η απόβαση στη Νορμανδία.


Γνωρίζω ότι:
τον Νοέμβριο του 1943 στη Λίβερπουλ της Αγγλίας το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε 4 κορβέτες μετασκευασμένες σε Φαρόπλοια | αξιοποιήθηκαν ως συνοδά σκάφη Νηοπομπών | ξακουστά Φαρόπλοια για τη δράση τους: Κριέζης, Τομπάζης, Αποστόλης, Σαχτούρης

Βόρεια θα συναντήσεις ένα άλλο ιστορικό πλοίο με σημαντική ιστορία, τη Φρεγάτα ΕΛΛΑΣ. Ουσιαστικά ήταν το πρώτο πλοίο με «πέτσωμα» από πλάκες χαλκού. Αναζήτησε στην επεξηγηματική πινακίδα τη χρονολογία που έφθασε η Φρεγάτα ΕΛΛΑΣ στο Ναύπλιο. Ο δεύτερος αριθμός από το τέλος (η δεκαετία) σου δίνει το στοιχείο που ψάχνεις.

Γνωρίζω ότι:
ναυπηγήθηκε στη Βοστώνη της Αμερικής | έλαβε μέρος σε λίγες ναυμαχίες | ένα από τα καλύτερα, ταχύτερα, ισχυρότερα πλοία στη Μεσόγειο | είχε πέτσωμα από πλάκες χαλκού για καλύτερη προστασία από το σαράκι της θάλασσας και για μεγαλύτερη ταχύτητα | για να μην καταληφθεί από ξένους, ο Μιαούλης έδωσε εντολή να καεί μαζί με τη φρεγάτα ΥΔΡΑ

Στο νοτιοανατολικό σημείο της αίθουσας όπου βρίσκεσαι ψάξε για την Ανέμη με την οποία ύφαιναν μεταξωτά δίχτυα. Με ποιον αριθμό μοιάζει η ανέμη;


Γνωρίζω ότι:
χρησιμοποιήθηκε για το στρίψιμο νημάτων αλιείας από βαμβάκι και μετάξι

Είσαι ένα μόλις βήμα πριν βρεις το νόμισμα! Συμπλήρωσε τις παρακάτω συντεταγμένες με τους αριθμούς που βρήκες ως εξής:
- ο πρώτος αριθμός στη θέση [δ]
- ο δεύτερος αριθμός στη θέση [α]
- ο τρίτος αριθμός στη θέση [στ]
- ο τέταρτος αριθμός στη θέση [ε]
- ο πέμπτος αριθμός στη θέση [γ]
- ο έκτος αριθμός στη θέση [β]

Πλάτος: 40° 56’ [α] [β] [γ]

Μήκος: 24° 24’ [δ] [ε] [στ]


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Πολύ σημαντική για τη χάραξη της πορείας του συγκεκριμένου παιχνιδιού υπήρξε η αρωγή του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου και κυρίως του κυρίου Χρήστου Τζανάκου και του κυρίου Ελευθέριου Παπαγιαννάκη ο οποίος συνέβαλε ουσιαστικά στις ιστορικές πληροφορίες των ενοτήτων «Γνωρίζω ότι».

Γνωρίστε τον σχεδιαστή του παιχνιδιού...
Ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1988 και μεγάλωσε στην Καβάλα. Από τα 10 του χρόνια ασχολείται συστηματικά με τον εθελοντισμό, τόσο με τη διοργάνωση όσο και με τη συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή, απ’ όπου αποφοίτησε το 2009. Είναι λάτρης των γλωσσών (γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά ενώ έχει αρχίσει να μαθαίνει σλοβάκικα και κινέζικα) και έχει ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, παίρνοντας μέρος σ’ έναν πλούσιο διαπολιτισμικό διάλογο που αναμφίβολα επηρέασε τον τρόπο σκέψης του. Γράφει παραμύθια για το παιδί που ο καθένας κρύβει μέσα του και αναζητά συνεχώς τρόπους για ένα Σχολείο που θα απελευθερώσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του μαθητή.
Τον Αύγουστο του 2012 δημιούργησε τις ανοικτές, ψηφιακές μη εμπορικές Εκδόσεις Σαΐτα από τις οποίες κυκλοφορούν σε ελεύθερη ψηφιακή μορφή τα βιβλία του «Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή», «Ο μαγικός σελιδοδείκτης» και «Χαιρετίσματα & ευχές».
Ιστοσελίδα: www.lampadariou.eu

Κατεβάστε τις οδηγίες του παιχνιδιού σε εκτυπώσιμη μορφή: 
 

Το παιχνίδι "Ψάχνω, βλέπω, μετρώ, το νόμισμα να βρω" διανέμεται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα έργα 3.0 Unported (CC-BY-NC-ND 3.0 Unported).

1 σχόλιο:

  1. Ελευθέριος Κ. Παπαγιαννάκης9 Μαρτίου 2018 στις 9:14 π.μ.

    Ηρακλή, παλοκάρι μου, χαίρομαι που σε ..ανακαλύπτω..ξανά. Πάντα καμάρωνα για την δραστηριότητά σου. Κάπου χαθήκαμε. Εύχομαι πάντα ότι καλύτερο. Ελευθέριος Κ. Παπαγιαννάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή